Фреш цвекло 300ml

Нов

Въпреки че не е много популярно, червеното цвекло с право е наричано от някои суперхрана. Неговите ползи са били известни още на хората в древността, а информацията за употребата му датира от преди 4000г във Вавилон.

Повече детайли

1,80 лв

Повече информация

Ползи на сока от червено цвекло за здравето

1. Червеното цвекло съдържа пигмент, известен като беталаин. Това е мощен антиоксидант, със силно изразенопротивовъзпалително и антигъбично действие. Високата концентрация на антиоксиданти и фенолови съставки предпазват от нарушения в клетъчната структура и в ДНК и се борят със свободните радикали.

2. Според редица изследвания съдържащият се в червеното цвекло бетаин е мощно средство в борбата с рака. Бетацианинът в сока от червено цвекло предпазва от образуването на канцерогенни тумори и прочиства организма от вредни токсини. Познати са случаи на ремисия при пациенти с левкемия, рак на кожата, на белите дробове, на гърдата и на простатата. Особено добре се повлияват болни от рак на стомаха.

Бетаинът ефективно повлиява кожни и чернодробни тумори, също така се препоръчва на пушачи, за да изхвърлят от организма ракообразуващите агенти, резултат от тютюнопушенето. Проучване, проведено в Германия, обяви червеното цвекло като най-популярното алтернативно средство за борба с рака, а сокът от червено цвекло неизменно присъства в диетите на раковоболните.

3. Чистата оксалова киселина в червеното цвекло е позната като добър разтворител на калциевите натрупвания в организма (калциноза), които са считани за основна причина за хроничните заболявания. Редовната консумация на сок от червено цвекло се препоръчва при артрит и разширени вени.

4. Сокът от червено цвекло е отлично средство за регулиране на метаболизма. Той чудесно прочиства червата, подобрява функционирането им и засилва перисталтиката. Помага на хора, които страдат от хипохлорхидрия (недостиг на солна киселина в стомашния сок, в резултат на което се нарушава храносмилането).

5. Сокът от червено цвекло е много полезен за бременните жени заради високото съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина (В9) е от особено значение за правилното формиране на тъканите на плода и понижава риска от увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida) .

6. Червеното цвекло е добър източник на каротеноиди като лутеин и цеаксантин. Тези две съставки са особено полезни за здравето на очите и конкретно на ретината. Каротеноидите са разрушават в процеса на термична обработка затова се препоръчва цвеклото да се консумира сурово.

7. Пиенето на сок от червено цвекло подобрява физическото състояние на организма и намалява умората при физическо натоварване. Увеличава енергията и издръжливостта при хора, които тренират с до 16%. Това се дължи на факта, че червеното цвекло спомага за оптимално усвояване на кислорода от клетките.

8. Една чаша дневно сок от червено цвекло може да понижи високото кръвно налягане. Проучвания, в които са участвали повече от 200 души, ясно показват намаляване на стойностите на кръвното налягане, конкретно на систоличното налягане. Също така сокът от червено цвекло понижава нивата на лошия за сметка на добрия холестерол.

9. Чаша сок от червено цвекло подобрява снабдяването на мозъка с кръв и забавя болести, свързани с възрастта като деменция. При по-възрастните хора цвеклото помага за поддържане на активен живот като действа разширяващо на кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, от което се нуждаят мускулите.

10. Сокът от червено цвекло е богат на антиоксиданти и желязо, които са от голямо значение за доброто кръвоснабдяване. Желязото се препоръчва на хора, склонни към анемия, с ниски нива на хемоглобин. Цвеклото подобрява усвояването на желязо от клетките и тяхната способност да пренасят кислород. Нитратите в червеното цвекло в организма се преобразуват до нитрити, които отварят кръвоносните съдове и увеличават притока на кислород до тялото.

11. Бетаинът стимулира функциите на клетките и защитава черния дроб и жлъчката. Фибрите в цвеклото увеличават синтеза на детоксикиращи ензими, които защитават от мастни натрупвания в следствие на прекомерна употреба на алкохол, протеинов дефецит или други причини.

12. Сокът от червено цвекло засилва имунитета и успешно се бори с възпалителни процеси. Той ни дава по-голяма издръжливост и намалява умората – дава усещане за жизненост и енергичност. Магнезият намалява напрежението в мускулите и облекчава като цяло стресови състояния.

13. Сокът е особено полезен за хора, страдащи от вируса на Епщайн-Бар (вирус от групата на херпесните вируси, към който са предразположени хората, страдащи от хронична умора).

14. Цвеклото е с високо съдържание на фибри и нискокалорично, което го прави идеална храна за хора, които искат да отслабнат.

15. Счита се още, че сокът от червено цвекло помага при зъбобол, менструални болки, главоболие и лумбаго.

29 други продукти в същата категория: