Чиа семена Peruvian - сурови - произход Боливия 200гр

Z1021

Нов

Peruvian събира избрани супер храни, предимно от Перу, Мексико и Китай - Био Какаови зърна от Перу, Био Годжи Бери от Китай, Чиа семена от Мексико, Био индийска спирулина, Био мака от Перу.

Повече детайли

5,25 лв

Повече информация

Представяме ви една суперхрана, за чийто качества всички са единодушни. Тя е общоизвестна като чиа и е от семейството на градинския чай, който е по-известен като супербилка в Европа и Азия. В древността е била толкова ценена, че е използвана като разменна монета. Тези уникални мънички семенца имат изключителни хранителни и структурни предимства.

Векове наред чиа семената са били използвани като основна храна от индианците, обитаващи югозапада и Мексико. Известна като„храната за бягане”, масова е употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Обществено достояние е фактът, че войните на ацтеките са преживявали с запаси от чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били подложени на 24-часови преходи. Други индиански племена, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, са  носели единствено семена от чиа "за из път".

Друго уникално качество на чиа семената е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3.Във всяка чия се съдържа  приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени и1,5 до 2 пъти концентрацията на протеини. Ненаситените мастни киселини са есенциални (незаменими) мазнини, които са нужни на вашето тяло да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Чиа семената са богати на ненаситена мастна киселина - линолеиновата, която тялото не може да синтезира самò.

Накратко за чиа:
- има 5 пъти повече калций от млякото 
- има 3 пъти повече желязо от спанака 
- има 2 пъти повече калий от бананите 
- има 2 пъти повече протеин от другите зърна 
- има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките

• Чиа семената съдържат повече Омега-3 от всеки друг природен източник; те са пълни с  калций, протеини, фибри и др. 
• Чиа енергизира и дава повече сила. Намалява апетита! 
• Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 гр. фибри, 4 грама протеин, 205 милиграма калций и 5 гр Омега-3! 
• Чиа семената съдържат бор – минерал, който спомага за придвижването на калция към костите и според някои проучвания подобрява умствената работоспособност.
• Можете да я смесвате с любимо питие - безалкохолно :-). Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или друг тип храна по ваш избор. 
• Гелообразуващите свойства на чиа спомагат за лесното абсорбиране от организма и поддържат баланса на кръвната захар. 

Дневен прием на ЧИА:
2 с.л. на ден накисната или смляна чиа - това прави семената богати на ензими (накиснатите семена приемат желеобразна форма). Приемането на чиа, която не е смляна или накисната не е препоръчително, защото може да раздразни стомаха.

200 г

Потребители, които купиха този продукт, купиха също:

10 други продукти в същата категория: